מחוץ לקונטקסט: פרפורמנס, בל שפיר
"מחוץ לקונטקסט" הוא פרפורמנס אותו יצרה בל שפיר במיוחד עבור התערוכה אָבִינוּ כמחווה אישית לרותי חינסקי אמיתי ז"ל
יום שבת, 19 באוקטובר 2024 // 13:00
הכניסה חופשית ואין צורך להרשם מראש.
אנחנו מתחילים בזמן - נא לא לאחר
מחוץ לקונטקסט
ליווי תנועתי: רות זיו איל
בפרפורמנס /מחוץ לקונטקסט', מציבה בל שפיר אוסף אקלקטי של חפצים מחוץ להקשרם, מחוץ למיקומם המקובל, כביטוי של רעיונות ומחשבות על המושג היעדר. החפצים מפעילים את תנועותיה ומשמשים כאנלוגיות למושגים של זמן והיעדרות. הכיסא, היומן, הבגד, המעיל והאבנים הדוממות - נושאים זיכרון של חוויה ותוכן. ניתוקם ממיקומם הרגיל, מחזק את התחושה כמו נפלו מחוץ לזמן.
החפצים נוכחים כעצמים מבודדים, אובייקטים עצמאיים "מחוץ לקונטקסט": הכיסא אינו משרת את מטרתו, היומן לא מספר את הסיפור המלא, הבגד והמעיל אינם שייכים למישהו שהשפיע על מהלך הזמן הרגיל, והאבנים אינן חלק מהסיפור הצפוי. יחדיו, הם מסמנים תחושות של זיכרון, חוויות ועקבות, אותן מבקשת שפיר להעלות כהתמודדות עם השאלה: כיצד זמן והקשר נתפסים כשחפצים מאתגרים את הסדר ואת הנורמות המקובלות.
כל אד מהחפצים מייצג משמעות אסוציאטיבית ספציפית הקשורה בהיעדרה של רותי חינסקי אמיתי.\
במקביל לפרפורמנס, בל שפיר מציגה בתערוכה שתי עבודות: וידאו 'What is the color of your fathers eyes?'; מיצב הוידאו Retrospectacle. שתיהן נוצרו ב2014 כחלק ממחקר אמנותי ארוך שנים בתהליכי זיכרון וזהות, בשאלות הנוגעות במהו זיכרון ובמה המוח בוחר לזכור או להיזכר בו. מחקר אמנותי זה הוביל את שפיר להתעמת עם זהותה המפוצלת רווית הקונפליקטים, הנודדת בין תרבויות בסבך ההיסטורי, בין מזרח למערב, בין שורשיה הגרמניים והישראליים. החזרה לזכרונות ילדות ונעורים ולסיפורי הדורות המשפחתיים, מלווה בענן כהה של היותה בת לניצולי שואה פולניים שהיגרו לגרמניה בסוף מלחמת העולם השנייה.
בבית ילדותה לא סיפרו ולא שיתפו. לעובדת היות הוריה ניצולי שואה צעירים, התוודעה רק בגיל 20. אביה, מהגר יהודי פולני, בעל מזג דומיננטי ושתלטן התיישב עם אמה בדרום גרמניה. הוא נהג במשפחה ביד קשוחה כפי שניהל את העסק המצליח של קניית ומכירת סוסי מרוץ. בהזדמנות הראשונה עזבה שפיר את בית אבא הנוקשה ועלתה לישראל. בגיל 18, בישראל של שנות ה70, מצאה עצמה זרה ומהגרת: אישה ליברלית צעירה ואירופאית בחברה הישראלית שמרנית והפוסט טראומטית ממלחמת יום הכיפורים. ההתמודדות עם זהותה באמנות העלתה זיכרונות מושתקים. טבעו המטעה של הזיכרון מופיע כמוטיב מרכזי בעבודותיה ומתבטא בחומרים כמו שיער סוסי חוות המשפחה בגרמניה ותמונות מהאלבום המשפחתי.
הכניסה חופשית
הגלריה פתוחה בימי שלישי 10:00-16:00 / ימי שישי-שבת 10:00-14:00
רחוב גשר העץ 46 - פארק תעשיות עמק חפר
טלפון: 054-4278951